47

Ambassadörer

Nedan finner ni några av lagen/spelare i SIL-Svenska Innebandyligan med några enkla frågor om varför de spelar i SIL.

Namn: Klarre Ahlin Wester
Ålder: 20 år
Spelar i lag: Jetset
Spelar i Div: 6
Antal säsonger i SIL: 7

Berätta lite om hur bildades laget och varför valde ni att börja spela i SIL?
ambassador1Jetset startades till höstsäsongen år 2012 av mig och lagkapten Oskar Muftig i spetsen.Nästan alla spelare är kompisar sedan innan i olika sammanhang men sedan har vår målvakt Sebastian & backen Nicklas halkat in pga vänners vänner och nu gått till att bli mer vänner utanför planen än bara lagkamrater och på så sätt har vi byggt upp ett lag som har riktigt bra personkemi samt ett välorganiserat upplägg och det är efter det resultaten har kommit!

Vi valde att starta upp ett lag i Svenska Innebandyligan eftersom en del spelare har sedan tidigare varit delaktiga i SIL fast i andra lag och vi kände att det passade oss eftersom det är fasta matchtider och man kan planera in arbete och annat efter innebandymatcherna! Samt självklart för att det är ett sånt enkelt upplägg som passar alla och det är roligt med högt tempo och snabba vändningar!

Vad har du/ni för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
Jag personligen har spelat i Svenska Innebandyligan i 7 säsonger i olika lag , allt från ett dödsseriöst lag till ett rent kompisgäng och det har verkligen varit intressant och roligt sedan första matchen!

Innan jag började min karriär i SIL så spelade jag i lite olika klubbar som spelade vanlig fem mot fem bandy och det har väl sin tjusning men det är lite långdraget och det är inte samma fart och intensitet som när man kör med färre spelare på planen. Det kunde liksom gå en hel period innan första skottet på mål kom och det är väl kul för de som har tålamod men det var ingenting för mig!

Ni är ett ungt lag som verkar helt galna i allt som har med innebandy att göra, berätta mer om ert stora intresse för innebandy.
Jo det är helt sant och det är det som gör vårt lag så starkt och framåtriktat i alla situationer!

Alla i laget har sin egen historia inom innebandy och alla har även haft olika tränare genom åren och bidrar till ett lag med helt olika spetskompetenser! Att vi är ett ungt lag är verkligen ingen dålig förutsättning alls utan tvärtom , vi har konditionen och spelsinnet på vår sida samt ett riktigt driv framåt, vi tränar innebandy varje onsdag i ur och skur! Är en av oss lite krassliga eller inte på topp så kommer man ändå och är närvarande med en hjälpande hand samt lite tekniska grejer och det gör att vi inte är ett gäng individuella spelare utan ett lag som vinner ihop och även förlorar ihop!

Vad tycker du om SIL’s sätt att kommunicera med spelarna tex genom Facebook?
Det är 2013 nu och det är hög tid att börja använda de moderna sätten att nå ut till folk som kan vara vart som helst på jordens yta och via facebook-gruppen så kan man även delge sina tankar och funderingar och det innebär att man får en mer personlig kontakt med SIL och det gör det hela lätt och enkelt och självklart är det roligare att kunna vara delaktig utanför planen! Svenska innebandyligan´s hemsida är väl det smartaste man kan komma på inom en så stor organisation för där kan man se statistik och allt som kommer hända och tider samt sköta utskick till lagets mejl & mobil!

Om du skulle beskriva det bästa med spelet i SIL för en kompis, vad skulle du då säga?
Ganska enkelt faktisk , kan vi kan du! Fart , spänning & glädje i ett , bättre än så kan man väl inte förklara det? I vårt fall är det ett evenemang som man ser fram emot direkt efter varje matchtillfälle. Alla vännerna är på samma ställe och man har kul och bygger sammanhållning på ett enkelt sätt!

Vad skulle du säga till alla som funderar på att starta ett lag?
Personligen skulle jag nog ändra mitt svar beroende på vilken person jag möter. Det krävs inte mycket att starta ett lag men för att få det lite småseriöst så krävs det en del engagemang och tid men det är något man verkligen får igen med tiden! I övrigt är det något man verkligen ska satsa på om man har ett gäng kompisar / företag som har lite myror i benen och tid över för det bildar nya vänskapsband samt håller kroppen igång!

Namn: Malin Sjöberg
Ålder: 41 år
Antal säsonger i SIL: 1

Berätta lite om hur bildades laget och varför valde ni att börja spela i SIL?
ambassador2
Det hela började på jobbet (Sture Exhibitions & Events AB). Vi jobbar väldigt mycket och intensivt på annorlunda tider och har väl därför svårt att hinna med att utöva lagsporter. Vi började med att själva hyra enstaka tider i Komethallen. Valet innebandy kom naturligt då det finns de som tidigare spelat och hade en hög med klubbor att låna ut till de som inte spelat förut. Vi hade skitkul ihop och dessutom fick vi lite träning, ett bra avbrott från allt jobb. Snart började vi leka med tanken på att det skulle vara kul att spela matcher mot andra och självklart tänkte vi då på SIL.

Mattias heter vår eldsjäl, han tog upp diskussionen med vår chef som nu sponsrar oss med avgiften och matchkläder. Hela jobbet får givetvis vara med och efter varje speltillfälle presenteras våra resultat i företagets interna veckobrev.

Vad har du för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
När jag var yngre spelade jag i ett innebandylag som hete Tuna (Färentunta). Vi spelade i div 2 och gick upp i div 1 när jag la av. Sen kom barn och familj och jag hade nog inte rört mig på 8 år innan jag började spela med grabbarna på jobbet. Första träningen höll jag helt ärligt på att kräkas av trötthet, men det var ju så roligt.

Ni är ju ett företags lag, Har ert spel i SIL påverkat ert sätt att jobba tillsammans?
Svårt att säga hur, men det har det säkert. Bara positivt, faktiskt inte ens några skador. Det blir ett ganska tufft spel, men juste. Vi känner ju varandra ganska väl ändå, men det är klart att det blir nått mer att snacka om på fikarasterna. Det främjar nog kontakten mellan de olika avdelningarna som inte jobbar med varandra hela dagarna?

SIL består ju till 99% av killar, Hur tycker du som tjej att det är att spela innebandy hos oss?
Jättekul! Jag tror att jag nog var ensam tjej i hela div 6 i år, kan ha fel. Det skulle vara kul om fler tjejer började spela. Jag har känt mig välkommen i såväl mitt eget lag och i hallen bland alla killar. Upptäckte dock att det underlättar att byta om innan. Jag gillar SIL’s regler som tillåter lite tuffare spel och varianten med 3-mannnalag + målvakt som ger ett snabbt och kul spel. Alltid en kul utmaning att spela med grabbar, man lär sig massor.

Namn: Johan Ohlsson
Ålder: 39
Antal säsonger i SIL: 4

Berätta lite om hur bildades laget och varför ni valde att börja spela i SIL ?
ambassador3Vi var ett gäng Sandvikare som flyttade ner till Stockholm runt 2000 och samtliga har hållit på med sport jämt. Efter nån öl har det alltid dykt upp att vi borde göra nåt vi Sandvikare. Det har varit allt ifrån korpfotboll, innebandy, bandy, rinkbandy m.m. på tapeten. Men det skulle vara på skoj. Ett tag var vi faktiskt 9 grabbar från Sandviken som spelade bandy i Huddinge Bandy. Men när barnen kom så insåg vi att det måste vara något som inte kräver så mycket folk. Och resor. För då blir det det eviga tjatande och ringande efter spelare och det är inget vi eftersöker. Så, vår andra Sportchef Keno, eller om det var Zeke, hittade på SIL. På restaurang Tranan på Odenplan bestämde vi vintern 2009 att vi skulle starta ett lag i SIL. Och efter en klunsning om Sportchefsrollen så började vi fundera på detaljerna. Men, den som tog på sig ansvaret som Sportchef fick inte tummen ur röven så vintern 2010 sparkades han av Sportchef Keno och mig och vi drog ihop ett fantastiskt lag! Vi satte oss ner och funderade ut vilka som skulle passa bäst för modellen. Zeke, som hela tiden varit en stor anledning att detta skulle bli av klev av när han insåg att det är bra spelare i detta. Storsint. Så redan i jan 2011 hade vi truppen klar för säsongspremiär ht 2011.

Vad har du/ni för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
Vi har samtliga spelat innebandy, utom 2. Ingen på högre nivå, men vi var med i Sandviken från början. De flesta av oss har spelat aktivt sen mitten av 80-talet. De som inte har spelat innebandy har spelat hockey och fotboll i Allsvenskan. SIL är det i särklass bästa alternativet. Sjukt mycket roligare än vanlig innebandy. Hårdare tempo, mer skott, mer mål och roligare helt enkelt!

Stämmer det att ni har spelare som faktiskt åker ner ända från Sandviken för att spela med er varannan helg?
Det stämmer. Jag blev den förste av oss i laget som flyttade hem. 1 april förra året. Men det är så roligt att spela i SIL i Stockholm att det är värt det. Visst kostar det lite pengar, men samtidigt passar jag på att träffa polarna och min sambo har sin syrra i kvar så det löser sig. Nästa omgång, den 13 april har vi dessutom Sandviken Exilesgalan i Gamla Stan, så då hoppas jag även att vår spelare Jens Petterson som flyttade till Varberg kommer. Då tilldelas nomineringar och priser ut från höstens spel! Jag har på tisdagskvällarna i Sandviken dragit ihop ett gäng med ca 16 man + målvakter och vi spelar med SIL:s regler. Grabbarna tycker att det är kanon och offrar Champions League på tv varje gång. Alla kan inte varje gång, men vi är alltid rejält med folk och det kommer nog att rulla på i många år. Flera av de som spelar här ”hemma” har spelat många år i högsta och näst högsta ligan. En klar succé kan man lätt säga!

Ni har blivit kända inom SIL för er film med Niclas Jihde på Visatsport, där han och Johan Tornberg snackar om ert lag Sandviken Exiles. Även ett klipp med Glenn Strömberg har florerat på nätet. Berätta lite om hur det gick till?
Jihde är ju en stor älskare av innebandy och Tornberg har passion för organisation och lagbygge. De hörde talas om oss och såg några matcher och vi föll dem i smaken. Inget konstigt med det.

Vad skulle du säga till alla som funderar på att starta ett lag?
Tveka inte! Se till att dra ihop rätt gäng – inte bästa gänget!

Namn: Martin Jansson
Ålder: 29
Antal säsonger i SIL: 1

Berätta lite om hur bildades laget och varför valde ni att börja spela i SIL?
ambassador4Även om vårt namn är nytt för i år så är laget ganska gammalt. En del av grabbarna har lirat ihop sen högstadiet, i Spånga-trakterna. Jag började spelade på deras söndagsträningar via ett annat gäng som var lite mera glada amatörer. Vi plockade upp ett par av killarna från ett kollapsat korpen-lag. I ett par säsonger hade vi velat prova på något nytt, och SIL var det naturliga valet.

Vad har du för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
Förutom korpen så har jag ingen erfarenhet av organiserad bandy, förutom skolturnerningar i mellanstadiet, men de räknas inte direkt. Lirat ihop med ett gäng sen 2007, och det är mera laglöst. Annars gäller det bara att hålla tungan rätt i mun och vara beredd på snabbt spel.

Ni har precis börjat spela i SIL, Vad är ert första intryck?
Spelmässigt så är det mkt snabbare vändningar, med regelverket och den mindre planen. Organisatoriskt så är det mera proffsigt än korpen.

Ni har tidigare spelat i korpen, vad är den största skillnaden tycker du?
SIL känns mera som en riktig liga, vilket vi gillar. Domarna är även bra på att hålla kontroll över matchen.

Om du skulle rekommendera andra lag som spelar korpen att gå över till SIL, vad skulle du säga till dem?
Att göra det! Ska de lira i vår division får de inga fler tips, annars säger jag att de får se upp med spelvändningar, och att inte underskatta lag med lite äldre spelare, det fick vi äta upp.

Vad skulle du säga till alla som funderar på att starta ett lag?
Försök få ihop 1-3 spelare mer än du tror ni behöver. Detta måste inte vara det optimala, men jag tror det är bäst om det är en person som håller i alla administrativa trådar, inte någon kommitté. Snygga tröjor är också ett måste!:)

Namn: Katja Brunander
Ålder: 35
Antal säsonger i SIL: 2,5

Berätta lite om hur bildades laget och varför valde ni att börja spela i SIL?
Vi startade ett gemensamt företag för några år sedan och ville ha ett innebandylag. Var några som spelat i SIL tidigare och tyckte det var kul med 3-manna och målvakt

Vad har du för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
Har spelat vanligt seriespel, i korpen och i sportfixaren. I SIL är det mer killar 😉 Det som var spännande var just att man kunde spela 3-manna vilket passade oss bra då vi inte var så många i företaget men ändå ha stora mål och målvakt. Detta var det inte så många som erbjöd när vi drog igång vårt lag.

Ni är ett ”företagslag” Är det bara anställda som spelar i laget?
Nej vi har några ”sponsorer” som är med i den ordinarie laguppställningen men många i företaget är delaktiga.

Har ert spel i SIL påverkat ert sätt att jobba tillsammans?
Då vi jobbar som IT-konsulter så arbetar vi inte ihop (speciellt ofta) och då är innebandyn ett väldigt bra sätt att hålla sig aujour med kollegorna.

Det är fortfarande inte så vanligt att tjejer spelar i SIL, Hur tycker du det är att vara tjej och spela i SIL och vad skulle du vilja säga till andra tjejer som funderar på att börja spela i SIL?
Det som jag tycker är roligt med att spela i SIL är att det blir lite tuffare och snabbare än med tjejer vilket man lär sig oerhört mycket på så jag tror verkligen att fler skulle ha nytta av det. Att det dessutom i vårt fall är 3-manna gör att man hänger med ganska bra.

Namn: Christer Johansson
Ålder: 46 år
Antal säsonger i SIL: Lite drygt 3 säsonger

Hur startades ditt lag Trollboda och varför valde ni att börja spela i SIL?
ambassador5Det hela började med att vi ordnade en innebandyklubb för våra barn för att spela innebandy, men det ledde till att också vi föräldrar ville spela. Så vi ordnade en tid i en hall för att även spela ”vuxeninnebandy”. När vi gjort det några år kom en med förslaget att vi skulle anmäla oss till seriespel och berättade då om SIL. Det gjorde oss intresserade och vi anmälde ett lag som vi kallade ”Trollboda” efter föreningen vi hade.

Ni började som ett lag och är nu totalt 4, berätta hur det gick till?
Ett halvår efter vi börjat spela i SIL ville min son som då var 18 och hans kompisar också börja, så då bildade vi ytterligare ett lag som heter ”Bakis” och som spelar i samma serie som oss (C div 4). Allteftersom fler ville vara med oss i SIL, tyckte vi att vi blev för många spelare så vi bildade ytterligare ett farmar-lag till Trollboda som heter ”Trollboda-farmers” och som spelar i (B div 4). Då ville min son och hans kompisar göra detsamma eftersom de också var många spelare, så de bildade ett farmar-lag som heter ”Myko-starwars” och som också spelar i (B div 4).

Vad är det som gör att ni väljer spela just i SIL?
Jag gillar reglerna (lyfta klubba m.m) och att det bara är matcher varannan vecka. Eftersom vi har ett farmarlag som också spelar i SIL så blir det ändå nästan varje vecka för oss, men generellt tycker jag det är bra att det är varannan vecka.

Vad tycker du är fördelarna med att spela i SIL och hur är det att vara lagledare för ett lag i SIL?
Jag tycker SIL är smidigt att spela i och enkelt att anmäla lag. Min lagledarroll i vårt lag i SIL är väl mer att administrera allting så vi är tillräckligt med folk inför matcherna och se till att vi har bollar, sjukvårdsväska, betala domareavgifter etc. Vad beträffar taktik och annat så är vi flera som är med och styr. Vi vill självklart vinna våra matcher, men det som är så roligt är just spelet och man riktigt längtar till varje matchomgång. Vi har inga större mål som att vinna serien eller att gå upp någon division, då vi helst vill vara kvar i div 4.

Vad skulle du säga till alla som funderar på att starta ett lag?
Starta ett lag och prova. Det är verkligen roligt att spela och dessutom är det ett verkligt roligt sätt att få kondition och hålla sig i trim. Dock skall man ha klart för sig att alla lag vill vinna och det är hårda matcher med tufft spel även i div 4.

Namn: Stefan Holmström
Ålder: 39
Antal säsonger i SIL: Sedan starten 1996

Berätta lite om hur bildades laget och varför valde ni att börja spela i SIL
ambassador6Oj, det var länge sedan så det är knappt man kommer ihåg starten. Några av killarna körde Korpen i Komethallen, och när ni körde igång, så var vi inte sena att testa på den spelformen. På den tiden hette vi Kodak, men år 2000 bytte vi namn till Bro Oilers, då större delen av oss kommer från Bro från början. Under åren har det kommit och gått en hel del personer i laget, men 4 st är kvar sedan starten. Jag , Rickard Backlund, Mattias Axelsson, och Niklas Hallstensson.

Vad har du för erfarenheter av innebandy utanför SIL och hur skiljer sig SIL mot andra alternativ?
Jag är verksam inom Kungsängens IF, där spelar jag i Veteranserien, och är tränare för P01 sedan 6 år tillbaka. Sitter även med i styrelsen för innebandyn, så mitt liv större delen av året består av innebandy av någon form. SIL skiljer sig en hel del från den ”traditionella” innebandyn. Mindre plan, färre spelare, kortare speltid, intensivare, mycket närkamp, och att det är lite andra regler, man får ”göra” lite mer, och det är otroligt fartfyllt. Nu är man ju gammal i gemet, och det som är kul att se är att även dom ”bättre” spelarna exempelvis killar från SSL, Allsvenskan, och lägre divisioner i förbundsserierna lirar i SIL. Det måste ju betyda nåt?! Att det är förbannat kul!

Ni har spelat SIL i många år nu, vad är det som gör att ni fortfarande spelar med ett sådant brinnande engagemang?
Gemenskapen och spelformen! Vi tränar aldrig tillsammans, utan vi ses varannan lördag och lirar. Efter det så är det kaffet som hägrar..

Du som även ledare i en förening inom förbundsinnebandyn, Vad tycker du är den största skillnaden med det gentemot SIL?
Nästan lättare att vara ledare för barnen, än att hålla ordning på vuxna gubbar.. Nej då skämt åsido, I SIL är det lätt att vara ledare, då man har hjälpmedlet Virituella Coachen som håller koll åt en.

Vad tycker du är fördelarna med att spela i SIL och hur är det att vara lagledare för ett lag i SIL?
Fördelarna är att det är samma tider, samma hall, varannan lördag för vår del. Lagledare i SIL är inget betungande jobb, men jag är en sådan person som vill ha järnkoll på allt, så mig passar det bra att ”rodda” med det som behövs.

Vad skulle du säga till alla som funderar på att starta ett lag?
Gör det!! Gammal som ung, lika roligt oavsett!! Finns alltid en nivå som passar alla.